Építési/Dekor tippek


Fafelületek (2017. 11. 28.)

Az élő fa természetes környezetünk része, megmunkálás után pedig épített világunk fontos alapanyaga. Napjainkban, a mesterséges anyagok korában épp olyan jelentős szerepe van, mint az elmúlt évszázadokban, évezredekben volt. Hiszen könnyű, jó hő- és hangszigetelő, tapintása természetes, színe, rajzolata változatos, és összetéveszthetetlenül egyedi, jelenléte környezetének pedig kellemes, otthonos érzést nyújt. . 

Csiszolva vagy átfestve
Sokszor felmerül a kérdés, hogy a régi, valódi fapadlót, parkettát felszedjük-e vagy inkább felújítsuk. Amennyiben a parketta állapota megengedi, és amennyiben tudomásul vesszük, hogy a felújított padló nem jelent egyet az új padlóval, mindig érdemes inkább a padló megmentése mellett voksolni. A döntésben - hogy milyen felújítási, felfrissítési módot válasszunk - számtalan interneten fellelhető diy cikk és szakember segíthet, de akár mesteremberre bízzuk a felújítást, akár saját kezünkbe vesszük a dolgot, mindenképpen egyedi lesz a végeredmény. A természetes anyag bájához egyedi dizájnt adva karakteres otthonra tehetünk szert.


Fűtsünk okosan - energiahatékonyság felsőfokon (2017. 11. 27.)

Gondoltunk-e már arra, hogy az energia megfelelő felhasználása mennyit számít háztartásunk fenntartásában? Az energiahatékonyság célja a lehető legnagyobb megtakarítás elérése, hiszen a legolcsóbb és leginkább környezetbarát energia az, amelyet el sem használunk. 

Talán nem annyira közismert, hogy ugyanazon hőérzetet padlófűtés, falfűtés vagy egyéb felületfűtés használatával alacsonyabb hőmérsékleten érhető el. Ilyenkor a sugárzó hő közvetlenül a testre hat, anélkül, hogy először a helyiség levegőjének hőmérsékletét kellene felmelegítenie. Az eredmény: azonos komfort, de 2°C-kal alacsonyabb hőmérsékletű helyiség. És vajon mindenki tudja, hogy míg a fürdőszobában 22-23°C-os hőmérsékletben érezzük jól magunkat, a nappaliban elegendő a 20-21°C? A technológia folyamatos fejlődésével egyre népszerűbbé válnak az intelligens szobatermosztátok, amelyek segítségével a helyiségek hőmérséklete külön-külön szabályozható. Az intelligens szobatermosztát használata a célszerű választás új építésű ingatlanoknál, de felújítások esetén is alkalmazható. Nem feltétlenül kell minden egyes helyiséget külön-külön szabályozhatóvá tenni, de a komfort tereket (szobák, nappali, étkező) ajánlott.
Hogy lehet egy termosztát intelligens?
Az Uponor Smatrix egy teljes mértékben integrált, felületfűtéshez és -hűtéshez kifejlesztett vezérlőrendszer, amely tökéletesen illik mindennapjainkhoz. Az innovatív automatikus beszabályozási technológia folyamatosan előrejelzi és beállítja az igényelt pontos energiamennyiséget, így mindig optimális kényelemet biztosít. És ami a legjobb: a Smatrix könnyen telepíthető és vezérelhető érintőképernyős kezelőfelületének köszönhetően, vagy akár házon kívülről is távoli hozzáféréssel.
A Smatrix helyiségszabályozók automatikus beszabályozási technológiája folyamatosan figyeli a változó állapotokat az épületen belül és kívül, minden helyiségben folyamatosan előrejelzi és beállítja az optimális komforthoz szükséges pontos energiamennyiséget. Ez akár 20 százalékos energiamegtakarítást is jelenthet a beszabályozatlan, helyiségenkénti szabályozás nélküli rendszerekhez képest, mindezt úgy, hogy a komfortérzet továbbra is tökéletes marad.


Nyári faldekoráció (2017. 11. 26.)

Szöveg és fotó: lakbear.blog.hu

A nyári virágok szépsége és illata nemcsak minket, embereket vonzanak, hanem a lepkenép is szívesen vendégeskedik egy-egy virágszálon a napsütésben. Némi üvegfestékkel és pillangónyi türelemmel mi is varázsolhatunk lepkehadat a nappalink falára vagy az ebédlőasztal fölé. 

Amire szükségünk lesz

Néhány nem használt fehér porcelán tányér biztosan akad otthon mindenkinél. A tányérokat üveg- és porcelánfestékkel, valamint porcelánra való filctollal dekoráljuk. A filctoll az üvegfestékkel együtt a sütőben kisüthető. Az így kezelt dísztárgyak mosogathatók, a minta nem jön le róluk. A különleges porcelánra való filctollat és az üvegfestéket a hobbiboltokban megtaláljuk. Néhány ecsetre is szükségünk lesz a kifestéskor, valamint pillangókat ábrázoló képekre, amelyeket a tányérra másolhatunk indigóval vagy szabadkézzel. A falra rögzítéshez képakasztókra és kétkomponenses erős ragasztóra lesz szükségünk.


Hogyan készül?
A tiszta tányérokra rámásoljuk a lepkés képeket. Ezt többféle módszerrel csinálhatjuk, ám legegyszerűbb, ha indigópapírral átrajzoljuk őket. Az átrajzolt vonalakat a porcelánra való filctollal kontúrozzuk, ezután az egészet kifestjük az üveg- és porcelánfestékkel. A sütőben való hőkezelést követően a tányérok hátuljára akasztókat készítünk. A barkácsboltokban beszerezhető kétkomponenses ragasztók a legalkalmasabbak az ilyen műveletekre. A két komponenst összekeverjük, bekenjük vele az akasztókat, és hozzáillesztjük a tányérok aljára. 24 óra száradás után a falra helyezhetjük pillangós tányérjainkat.